De meeste dingen die we doen, doen we onbewust. En gelukkig maar. Stel dat je bij alles bewust na moest denken, dat je bij iedere zin die je zei zou moeten denken over de zinsopbouw, de werkwoordsvormen, etc. Je zou geen normaal gesprek meer kunnen voeren.

Toch hebben we ook dingen aangeleerd die de eerste keer zinnig waren of leken maar die later in andere situaties niet handig zijn. Aangezien je dat ook onbewust en automatisch doet, kan het dus goed zijn dat je volkomen automatisch dingen doet die je eigenlijk niet wilt. En waarschijnlijk weet je het zelf ook eigenlijk wel.

Hoe leer je die automatismen nou af of hoe leer je een andere reactie te geven in eenzelfde situatie. Dat is waar NLP wat mij betreft over gaat: de vrijheid hebben om te reageren zoals jij wilt; niet het slachtoffer zijn van hoe je bent voorgeprogrammeerd. Heb je bepaald gedrag waar je zelf van baalt? Bel of mail me en maak een afspraak. Dan gaan we samen op zoek hoe je dat gedrag kunt afleren en hoe je er ander gedrag voor in de plaats kunt zetten. Ik bepaal niet wat jij moet doen, maar jij kunt zelf bepalen hoe je je wilt gedragen en ik help je jouw eigen gedrag aan te passen. Bel of mail me en maak een afspraak.

Trauma’s

Veel mensen maken iets mee dat een enorme impact heeft of hun gedrag. Soms is het een heel korte ervaring zoals een auto-ongeluk, soms is het een langdurige ervaring zoals een fysiek gewelddadige relatie.

Het gedrag dat je in zo’n periode aanleert, is waarschijnlijk niet handig wanneer je niet meer in die situatie zit. Maar hoe leer je het af? Dat kan simpel, veilig en comfortabel.

Slaapproblemen

Er zijn veel soorten slaapproblemen en nog meer oorzaken voor al die soorten slaapproblemen. Bij problemen met inslapen gaat het vaak over piekeren, bij problemen met diepe slaap gaat het vaak over angst om los te laten.

Ze was negen toen haar moeder ’s nachts van de trap viel en zij stijf rechtop in bed zat van de schrik. Sindsdien kwam haar moeder even bij haar op bed liggen als ze ging slapen. Inmiddels is ze vijftien en vorig jaar is haar moeder plotseling overleden. Sindsdien slaapt ze slecht, eigenlijk altijd ‘on edge’. De oplossing is gelukkig simpel en snel gedaan. Twee weken later zit ze met rode konen stuiterend in de stoel te vertellen hoe ze zich weer kan concentreren en weer gewoon huiswerk kan maken. Slapen is (weer) te leren.

Eetstoornissen

De meeste eetstoornissen zoals anorexia, boulemia en eetbuien (binge eating) vinden hun oorsprong vooral in een negatief of minderwaardig zelfbeeld, negatieve ervaringen en de angst geen controle te hebben over dingen.

NLP is bij uitstek geschikt om jouw zelfbeeld eenvoudig positief te beïnvloeden. Dat we maar beperkt controle hebben over dingen is voor de een geen probleem maar voor de ander wel. Je kunt gelukkig ook leren hoe je kalm en goed omgaat met onverwachte dingen die gebeuren en hoe je daarna glimlachend terug kan kijken op de dingen die je zijn overkomen.

Ook het eetgedrag is aangeleerd en dus gelukkig ook weer af te leren.

Allergie

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn. Geloof me, er komen honderden lichaamsvreemde stoffen op jouw pad, maar lang niet op allemaal reageer je met een allergie. Dus blijkbaar heb je ergens in jouw systeem zitten dat je op bepaalde stoffen wel moet reageren en niet zomaar een beetje maar zo erg dat je er last van hebt.

Hooikoorts, een bekende allergie op pollen en andere stoffen die vaak in het voorjaar in de lucht zweven, komt ook vaak voor in combinatie met een bepaalde voedselallergie. Met hooikoorts wordt je niet geboren maar ergens onderweg heeft jouw lichaam besloten om op het onschuldige stuifmeel te gaan reageren. Dit is aangeleerd gedrag dat zich als automatisme in je onbewuste heeft genesteld (je denkt tenslotte niet bewust: “het is voorjaar, laat ik eens gaan niezen”). Zo zijn er veel meer allergieën die het gevolg zijn van aangeleerd gedrag. Het goede nieuws is dat dit gedrag in veel gevallen ook weer af te leren is.

Maak een afspraak en binnen twee uur weet je of je er vanaf bent en natuurlijk betaal je alleen nadat het gelukt is.

Angst, paniek en fobieën

Bij extreme angsten en fobieën lijkt het alsof je geen controle hebt over jouw gedrag, alsof het nu eenmaal zo is en niet kan veranderen. Angstzweet breekt je uit, je grijpt je vast, je gaat hyperventileren, je rent weg…maar het gaat om gedrag… angstig gedrag, fobisch gedrag. Het is geen ziekte of aandoening, het is iets dat je doet. En wat jij doet, kun je zelf bepalen en ook zelf veranderen.

Het is logisch dat je niet weet hoe je het zelf kunt veranderen…ik kan het je simpel, veilig en comfortabel laten ervaren.

Snelweg

Sommige angsten lijken onverklaarbaar en het is ook niet nodig om te weten waar het vandaan komt om het op te kunnen lossen. Het gaat uiteindelijk om het gedrag dat je vertoont en waar je vanaf wilt.

Zo’n ogenschijnlijk onverklaarbare angst was voor haar om de snelweg op te gaan. Het maakte het vrijwel onmogelijk om met haar zoontje bij haar vader, zijn opa, langs te gaan.

Na drie sessies schreef ze opwekt dat ze weer vrij was om overal heen te gaan, ook over de snelweg.

De angst waar het ooit blijkbaar mee was begonnen, had zich langzaam maar zeker steeds verder uitgebreid; generaliseren, noemen we dat. Gelukkig is het relatief simpel terug te draaien.

Naalden

Sommige angsten hebben zich ontwikkeld tot echte fobieën. Wanneer je een echte fobie hebt, dan weet je dat wel; het is echt iets anders dan een angst. Je lichamelijke reacties lijken niet te onderdrukken

Haar arm omhoog houden, ging niet meer. Het werd steeds pijnlijker en er moest een injectie in de schouder gegeven worden. Toen ik haar een spuit liet zien, schrok ze stijf achterover in haar stoel en kreeg moeite met ademhalen . Een echte fobische reactie.

De dag na onze eerste en enige sessie heeft ze een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Zoals ze zelf zegt: “naalden zijn nog steeds niet mijn vrienden maar ik kan er tenminste weer normaal mee omgaan.”

Angsten ontwikkelen zich meestal tot steeds grotere hindernissen op steeds meer gebieden. Het is relatief simpel terug te draaien.

De toekomst

Soms komen angsten niet zozeer vanuit iets dat gebeurd is maar vooral uit iets dat gaat gebeuren. Denk maar aan de zenuwen voor een examen. Ook dit soort angsten zijn goed te verhelpen zodat je weer met vertrouwen door het leven gaat.

Ze had te horen gekregen dat ze uitbehandeld was. Natuurlijk deed dat wat met haar toekomstbeeld. Een beeld dat we niet bewust maken maar onbewust wel veel invloed heeft op ons gedrag.

Gelukkig ging ze niet bij de pakken neerzitten en belde voor een afspraak. Drie sessies verder had ze een veel rooskleuriger beeld van haar toekomst. We hebben geen van alleen een glazen bol maar met een positief toekomstbeeld heb je een stuk aangenamer leven, hoe lang dat ook nog duurt. Maak je eigen toekomstbeeld ook een stuk leuker.

Pesten

Het komt zeker niet alleen op de lagere school voor: pesten. Het gevolg is bijna altijd hetzelfde: met angst in je donder de nieuwe dag beginnen of naar de plek gaan waar je gepest wordt.

Ze was veertien en kwam bij me vanwege haar explosieve gedrag: een vaatje buskruit. Binnen een uur was duidelijk dat het vooral voortkwam uit gepest worden en hebben we daar een oplossing voor gevonden.

Op mijn vraag de volgende sessie wat er was veranderd, zei ze dat ze vreselijk in de lach was geschoten toen ze werd gepest en dat de pester toen heel boos werd en zij alleen maar harder moest lachen. Het pesten was binnen een week gestopt.

En zoals altijd vraag ik dan nog even verder en wat bleek: ze realiseerde zich dat ze ook geen hoofdpijn meer had. Hoe vaak had je dat dan? Elke dag. Mooi meegenomen: niet meer gepest worden, geen hoofdpijn meer en geen woede-uitbarstingen meer. Haar vader belde nog: hij had zich niet gerealiseerd hoe lang hij haar al niet meer had zien lachen.

Op pesters heb je weinig invloed: op de manier waarop je er mee omgaat hebben je gelukkig heel veel invloed. Ga lachend met pesters om.